Smerovi

Elektrotehnika:

 • ELEKTROTEHNIČAR MULTIMEDIJA
  (BG ML SB 4E27S)

  Danas puno možeš čuti o medijima. Kaže se da oni pored zakonodavne, izvršne i sudske vlasti predstavljaju četvrtu silu. A još multimediji! Verovatno pretpostavljaš da mediji koriste sva raspoloživa sredstva i načine da bi informacije kao i svoje stavove i misli preneli ljudima. Naravno multimedijalna sredstva koriste i drugi ljudi, na primer profesori u školama i na fakultetima, firme za prezentaciju svojih proizvoda itd. Međutim većinu njih zanima samo sadržaj, a ne i tehnika ostvarenja. Zbog toga postoje stručnjaci koji smišljaju, fizički oživljavaju i održavaju multimedijalna sredstva i multimedijalne prezentacije. Njih manje ili uopšte ne interesuje sadržaj prezentacije nego samo tehnika ostvarenja i dizajn (spoljni izgled).

 • ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE
  (BG ML SB 4E04S)

  U okviru ovog obrazovnog profila bavimo se proučavanjem proizvodnje, prenosa i upotrebe električne energije. Za električnu energiju kažemo da je plemenita. Lako se transportuje, može da se upotrebljava svuda i ne zagađuje čovekovu sredinu. Predstojeća liberalizacija tržišta električne energije, kao i privatizacija elektroenergetskog sektora ukinuće postojeće monopole, i pružaće šansu novim, mladim i savremeno obrazovanim ljudima. Ne treba zaboraviti da elektroenergetski sistem sa elektranama, razvodnim postrojenjima, prenosnom i distributivnom mrežom predtavlja najveću nepokretnost jedne zemlje. Do današnjih dana najveća investicija u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji je HE Đerdap. Zbog toga ko sada izabere ovaj obrazovni profil najverovatnije neće pogrešiti.

 • ELEKTROTEHNIČAR INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA, OGLED
  (BG ML SB 4E40S)

  Elektrotehničar informacionih tehnologija – ogled je obrazovni profil usmeren ka osposobljavanju učenika za izradu softverskih aplikacija, kreiranju i razvijanju baza podataka, statičkih i dinamičkih veb prezentacija i održavanju i proveri sigurnosti informacionih sistema. Po završetku školovanja učenik će steći radne kompetencije: postavljanje i održavanje operativnog sistema računara, kreiranje, održavanje, ažuriranje sadržaja i provera sigurnosti platformi za Internet servise, izrada desktop aplikacija, izrada statičkih i dinamičkih veb prezentacija i veb aplikacija i njihovo implementiranje, kreiranje, modelovanje i razvijanje baze podataka, održavanje i provera siguranosti informacionih sistema.

 • AUTOELEKTRIČAR, OGLED
  (BG ML SB 3E22S)

  Ugrađuje, održava i popravlja električne uređaje i opremu, električne instalacije, svetlosne i signalne uređaje (svećice, akumulator i dr.) na motornim vozilima i radnim mašinama. Ispituje i zamenjuje elektronske komponente za kočnice, upravljački mehanizam, klimatske uređaje i elektronske sklopove, kojima se reguliše ubrizgavanje goriva (radi u radionici ili napolju, pretežno stojeći i u povoljnom položaju).

Mašinstvo i obrada metala:

 • MAŠINSKI TEHNIČAR MOTORNIH VOZILA
  (BG ML SB 4D08S)

  -Besplatna teorijska i praktična obuka za B kategoriju-

  Ovo je obrazovni profil omogućava učenicima sticanjeteorijskog i praktičnog znanja o motorima, motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, pravilnoj eksploataciji, održavanju, kao i o osnovnim elementima automatizacije.

  Tokom četvorogodišnjeg školovanja učenici se osposobljavaju za:
  – Dijagnostiku ispravnosti motora i motornih vozila
  – Operativno vođenje popravke i servisiranje vozila u servisu
  – Tehnološke postupke popravke
  – Operativno vođenje tehničkog pregleda
  – Operativno praćenje remonta motornih vozila
  – Operativno praćenje proizvodnje i održavanja motornih vozila

  Praktična nastava se izvodi u specijalizovanoj
  radionici na najsevremenijem uređaju za autodijagnostiku na motornim vozilima, u autoservisima, tehničkim pregledima i garažama.

  U toku školovanja, učenicima se kao obavezan deo nastave omogućava teoretska i praktična obuka za vozača B kategorije.

  Posle završenog školovanja maturantiam se pruža mogućnost zapošljavanja u:
  – Autoindustriji
  – Auto servisima
  – Servisima za tehnički pregled
  – MUp-u
  – Vojsci
  – Sopstvenom servisu
  Ovaj obrazovni profil otvara mogućnost daljeg školovanja na fakutetima:
  – Mašinski,
  – Tehnički,
  – Informatički,
  – Elektronski,
  – Elektrotehnički,
  – Saobraćajni,
  – FON,
  – Matematički,
  – Policijskaakademija
  – Vojnaakademija,
  Na visokim strukovnim školama
  – Mašinske,
  – Tehničke,
  – Informatičke,
  – Elektrotehničke,
  – Saobraćajne,
  – Ekonomske,
  – Poslovne.

 •  AUTOMEHANIČAR
  (BG ML SB 3D20S)

  Kompjuterska dijagnostika, popravka kvarova na motornim vozilima, sastavljanje i rastavljanje delova motornih vozila, merenje i kontrolisanje delova motornog vozila radi održavanja, pravilna upotreba alata i pribora. Praktična nastava se obavlja u školskim ili privatnim radionicama, u prvom razredu jedan, u drugom i trećem dva dana nedeljno.
 • MEHANIČAR GREJNE I RASHLADNE TEHNIKE
  (BG ML SB 3D36S)
  Instalira, kontroliše, održava i popravlja grejne, rashladne i uređaje za klimatizaciju. Pri instaliranju sistema za grejanje koristi se nacrt po kome postavlja radijatore, cevi, pumpu, kotao,… Pri montiranju rashladnih i uređaja za klimatizaciju sledi uputstva proizvođača o načinu montiranja opreme i povezivanje sa izvorima električne energije. Nakon instaliranja proverava se rad celog sistem.Obavlja tekuće održavanje i kontrolu sistema i uređaja, a po potrebi vrši zamenu delova, otklanja kvarove.
 • BRAVAR (UČENICI SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU)
  (BG ML SB 3D20S)
  Zanimanje čiju implementaciju sufinansira nemački GIZ. Izrada bravarskih konstrukcija, izrada i montaža građevinske bravarije i čeličnih konstrukcija, ocrtavanje i obeležavanje, ručno i mašinsko sečenje materijala, oblikovanje lima, oštrenje alata, pravilno korišćenje alata, pribora i tehničke dokumentacije. Praktična nastava se obalja u školskim radionicama i u radionicama “Progres-a” koji stipendira učenike ovog zanimanja. U prvom razredu praktična nastava je jedan, a u drugom i trećem dva dana nedeljno.

 • MANIPULANT U OBRADI METALA – JEDNOGODIŠNJE OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD
  (BG ML SB 3D20S)

Tekstilstvo i kožarstvo:

 • MODELAR ODEĆE
  (BG ML SB 4G12S)

  Učenik se osposobljava za samostalno konstruisanje i modelovanje muške, ženske, dečije isportske odeće. Primena ovih znanja je moguća u tekstilnim fabrikama na poslovima modelara ili konstruktora odeće.Na smeru modelar odeće stiče se sveobuhvatno znanje o procesu proizvodnje odeće: od ideje,dizajna, skice do gotovog odevnog predmeta. Modelar odeće je osoba koja ume da osmisli model u skladu sa najnovijim modnim trendovima i principima dizajna, poštujući estetsku i funkcionalnu vrednost. Sveobuhvatnim znanjem koje se stiče na smeru modelar odeće, moguće je zaokružiti proces proizvodnje odeće i samostalno obavljati delatnost dizajna i izrade odeće, kakao za poznatog kupca u vidu unikatnog modela, tako i za serijsku, industrijsku proizvodnju. Nakon završenog smera modelar odeće, otvaraju se brojne mogućnosti za zaposlenje, samozaposlenje kao i za dalje školovanje. Mogućnost daljeg obrazovanja:

  – Viša strukovna škola

  – Svi tehnički fakulteti

  – Akademija primenjenih umetnosti.

 • KONFEKCIJSKI ŠIVAČ – UČENICI SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  (BG ML SB 4G12S)
 • MANIPULANT U TEKSTILSTVU – JEDNOGODIŠNJE OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD, UČENICI SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  (BG ML SB 4G12S)

 

Podeli: