Mašinstvo i obrada metala

Automehaničar (15 učenika – 3 godine)
BGML SB 3D20S

Učenici ovog obrazovnog profila stiču teorijska i praktična znanja o radu, dijagnostici, popravci i servisiranju motora i motornih vozila. Praktičnu nastavu osim u školskoj radionici (opremljenoj novom dvostubnom dizalicom i kompjuterskom autodijagnostikom nove generacije) mogu obavljati i u privatnim automehaničarskim radionicama.
Naglašavamo da naši automehaničari poslednjih godina osvajaju prva mesta na Republičkom takmičenju u Srbiji na šta smo veoma ponosni!

Mehaničar grejne i rashladne tehnike (15 učenika – 3 godine)
BGML SB 3D36S

Mehaničar grejne i rashladne tehnike se bavi instaliranjem, servisiranjem, popravljanjem i testiranjem tehnike za grejanje i rashlađivanje određenog prostora (sistemi centralnog grejanja i hlađenja, toplotne pumpe, klima uređaji,…).
Pri instaliranju sistema za grejanje koristi nacrt po kome postavlja radijatore, cevi, pumpu, kotao… Pri montiranju rashladnih i uređaja za klimatizaciju sledi uputstva proizvođača o načinu montiranja opreme i povezivanja sa izvorima električne energije Takođe, vrši redovnu kontrolu rashladnih i grejnih sistema, a u slučaju kvara sposoban je da zameni deo i ukloni kvar.

Mašinski tehničar motornih vozila (30 učenika – 4 godine)
BGML SB 4D08S

Za učenika ovog obrazovnog profila obezbeđena je teorijska i praktična obuka za vozila B kategorije, kao obavezan deo nastave!
Učenici stiču teorijska i praktična znanja o motorima , motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, eksploataciji, održavanju. Praktični deo se izvodi u specijalizovanoj radionici na najsavremenijem uređaju za autodijagnostiku na motornim vozilima.
Mogućnost zaposlenja u ustanovama osiguranja, Vojske Srbije, tehničkom pregledu, MUP-u ili u sopstvenom preuzeću tj. servisu.

 

Tehničar za kompjutersko upravljanje * dualno obrazovanje (30 učenika – 4 godine)
BG SB 4D13S

Obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje je zanimanje sadašnjosti i budućnosti. Po završetku školovanja čeka vas veliki izbor radnih mesta u različitim granama privrede.
Naučićete da programirate kompjuterski upravljane mašine (cnc strugove, glodalice, mašine za formatiranje, graviranje,….) i da upravljate njima putem računara.
Ovo zanimanje zahteva kreativnost i veštine u pisanju programa koji povezuju kompjutersku grafiku, modeliranje mašinskih elemenata i konstrukcija, projektovanje tehnoloških sistema, koristeći pri tom softvere kao što su AUTO CAD, Solid EDGE, Mastercam.
Po prvi put ove godine, ovo zanimanje se upisuje po modelu dualnog obrazovanja, gde će učenici pored škole provoditi vreme i u preduzećima u kojima se koriste cnc mašine.
Nove tehnologije kao što su 3D štampa, lasersko sečenje i dr. povećava mogućnost primene stečenog znanja i otvara nove mogućnosti zaposlenja.

Podeli: